INFORMARE cu privire la stabilirea reședinței

           Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Teleorman aduce la cunoștința cetățenilor județului Teleorman anumite dispoziții legale în materie de evidență a persoanelor, astfel:

            Dreptul cetățenilor români de e avea un domiciliu este consacrat și garantat atât prin Constituția României, cât și prin dispozițiile Codului civil, domiciliul fiind locul unde aceștia declară că își au locuința principală, în vederea exercitării drepturilor și libertăților civile, iar reședința reprezintă locul unde își au locuința secundară.
           Astfel, cetățenii români au dreptul să îşi stabilească sau să îşi schimbe, în mod liber, domiciliul ori reşedinţa, cu excepţia cazurilor expres prevăzute de lege.
           Cetăţenii români nu pot avea în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă. În cazul în care aceştia deţin mai multe locuinţe, îşi pot stabili domiciliul sau reședința în oricare dintre ele.
           Având în vedere faptul că, în perioada următoare se vor întreprinde activități de înscriere a elevilor în învățământul primar, considerăm oportun a aduce la cunoștința solicitanților vizei de reședință, respectiv proprietarilor/găzduitorilor care își exprimă consimțământul pentru stabilirea reședinței unuia sau ambilor părinți în anumite circumscripții școlare, exclusiv cu scopul sus-menționat, următoarele:

  • menţiunea privind stabilirea reşedinţei se înscrie în actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară.
  • menţiunea privind stabilirea reşedinţei se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de un an, şi are valabilitate pe timpul cât persoana locuieşte în mod efectiv la adresa declarată ca reşedinţă.
  • nu poate fi înscrisă în actul de identitate menţiunea privind reşedinţa, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.
  • pentru înscrierea reşedinţei, solicitantul va completa cererea pentru stabilirea reşedinţei, pe care o va depune împreună cu actul său de identitate, cu unul dintre documentele cu care face dovada adresei de reședință și cu o declaraţie pe propria răspundere prin care declară că locuieşte în respectiva locaţie mai mult de 15 zile pe lună.

           Menționăm că și găzduitorul, persoană fizică sau persoană juridică, va completa o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă dacă la respectiva adresă au reşedinţa persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

           Dacă la adresa respectivă au înscrisă reşedinţa cel puţin două persoane, serviciul public comunitar de evidență a persoanelor procedează la informarea structurii locale a poliţiei naţionale, în vederea efectuării verificărilor în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată.

           Nu fac obiectul verificării adresele la care se solicită stabilirea reședinței de către proprietarul imobilului și membrii familiei acestuia (soțul/soția,copiii și părinții).

           În cazul în care din verificările specifice se constată că persoana nu locuiește efectiv la adresa declarată, cererea privind stabilirea reședinței va fi respinsă.

           În considerarea dispozițiilor legale pe linie de evidență a persoanelor, inclusiv a celor care vizează sancțiunile contravenționale, dar și cele ale Codului penal aplicabile în cazul falsului în declarații, adresăm rugămintea cetățenilor județului Teleorman să adopte o conduită legală în efectuarea demersurilor administrative având ca obiect stabilirea reședinței.

          Pentru relații suplimentare privind activitatea de specialitate în materie de evidență a persoanelor, cetățenii pot accesa website-ul instituției noastre www.djeptr.ro